Thursday, September 14, 2006

Återinför vuxenagan

Här i UK publicerades iförrgår ett öppet brev i The Torygraph från en binge människor som arbetar med barn; lärare, sjuksyrror etc, och självutnämnda experter; ordföranden för Tala till din bäbis-kampanjen, en professor (hans ämne anges inte så jag utgår ifrån att det är helt orelaterat) och annat löst folk.

De oroar sig för dagens barn och har flera punkter att ta upp, ett urval av vilka jag återger i ungefärlig översätttning nedan.

1. • Barns hjärnor kan inte anpassa sig som vuxnas till de allt snabbare teknologiska och sociala förändringarna i samhället
2. • Skräpmat är dåligt för deras utveckling
3. • Det är inte bra för barn att sitta inne framför att skärm eller en TV och aldrig gå ut och leka
4. • Barn behöver vuxna som ger dem uppmärksamhet och talar med dem
5. • Skolan startar för tidigt, är för pressande och provorienterad
6. • Barn pressas till att klä sig som vuxna för tidigt och utsätts genom elektroniska medier för material som fram till helt nyligen hade ansetts opassande för barn

Om detta kan man ha mycket att säga, men jag skall inskränka mig till några korta kommentarer.

1. Barns hjärnor är grymma på anpassning, det är faktiskt det de gör bäst. Hur kan någon påstå att barn skulle ha haft svårare att ta till sig mobiltelefoner, internet eller ändrade attityder till t.ex. homosexualitet?
Dumheter...
2. Om ni tar riktigt sats kanske ni kan sparka in ett par öppna dörrar till.
3. Se där ja, det gick!
4. Det intressanta här är att det är åtminstone delvis samma människor som säger att den moderne arbetaren måste vara flexibel och anpassningsbar och ta arbete när och hur det bjuds som säger detta. Ni måste jobba när ni nådigast får chansen, men se för fan till att ha tid för era barn, verkar vara principen.
5. Här skulle jag kunna hålla med till del, men samtidigt tycker jag mig kunna märka att dagens elever är sämre rustade för högre studier än någon generation innan dem. Fast kanske att jag bara är en stofil och automatiskt tycker att allt var bättre förr.
6. Låt oss tala klarspråk: sexualiserandet av barn. Ja, det är störande för de flesta när småflickor springer omkring i pornstartröjor eller trackie bottoms med texten available och en stor stjärna över anus (sett med egna ögon).
Däremot är det här med ”kläs som vuxna” trams ur historiskt perspektiv, eftersom det bara är de senaste sextio åren som barn INTE har klätts som vuxna så fort de lärt sig gå. Varför var det en stor grej förr när killar konfirmerats och äntligen fick slippa kortbyxorna? Det var såklart den enda markeringen på att de nu var män.

Sammanfattningsvis kan jag ge dem enochenhalv poäng av sex möjliga. W00t! Här slog de ett stort slag för Storbritanniens alla barn, de barn som man enligt den mycket omdebatterade och enligt de flesta alltför radikala lag som trädde i kraft förra året inte får slå ”så att det blir märken”. Man får säga att det här gänget självutnämnda förkämpar verkligen satt ljuset på flera viktiga punkter, men sedan fegar de ur.
De föreslår nämligen att det skall lagstiftas om hur barnuppfostran skall gå till.
Själv känner jag att det är mesigt, och urvattnat förslag. Vad vi behöver är naturligtvis ett föräldrakörkort som bara rika hemmafruar får lov att ta!

0 comments: