Thursday, September 14, 2006

Bättre och bättre dag för dag

Ibland känner jag att det vore djävligt taskigt att sätta barn till världen med tanke på vart den ser ut att vara på väg, även om jag rent logiskt kan förstå att det resonemanget inte håller...


In other news har priset på heroin nu sjunkit till runt £25-30/gram i snitt i UK, Glasgow hade 111 drogrelaterade dödsfall förra året, skjutna och knivhuggna langare inräknade, och de brittiska soldaterna i Irak och Afghanistan får under brittisk minimilön för mödan samtidigt som Afghanistan nu med talibanernas (de håller trotsallt mer av landet än vad den officiella regeringen gör) hjälp producerar motsvarande 130% av världsbehovet av morfinbas. Ja, och så har The War on Terror döpts om till WW III för att dra fördel av den positiva konnotationen i världskrig (moralisk rätt och allt det där).

Då talibanerna drog sig undan (för vintern som det visade sig) och USA utropade sig som segrare stod större delen av landet utan försörjning och mat (och det var invasionsstyrkorna inte förberedda på). När talibanerna kom tillbaka och dessutom tillät opieodlingen mot att de fick procent blev de hjältar för de fattiga bönderna i norra halvan av landet.
Hur tror vita huset och Downing street att de någonsin skall kunna rå på talibanerna med nuvarande taktik?

Sett ur ett annat perspektiv tycker jag att det är fascinerande att the war on terror inte bara har negerat effekterna av the war on drugs, det har faktsikt gjort heroinpriset lägre än innan det började. Man har alltså lagt ut miljarder på först det ena kriget och sedan det andra, och den enda skillnaden är att pengarna är borta och USA har fått en enorm statsskuld (idén att döpa den efter Ronald Reagan som banade väg för att låna till militär rustning tilltalar mig), heroinet är billigare, tusentals människor är döda och USA sitter fast i två länder man inte kan hålla.
Vad säger skurken Vizzini i The Princess Bride är den mest kända av the classic blunders?
"Never get involved in a land war in Asia!"

0 comments: