Monday, May 07, 2007

Glasgow - om du inte har bestämt dig

Vi funderar på att flytta.

Inte tillbaka till Sverige ännu, men väl in till Glasgow. I nuet bor vi väldigt vackert i lilla Gourock men då vår hyresvärdinna har flaggat för att hon förmodligen kommer att sälja sina hyreslägenheter när hon snart går i pension har vi måst fundera över hur vi vill göra. Köpa lägenheten kan vi knappast få råd med, och skall vi ändå flytta kunde det kanske vara dags för en rejäl förändring.

Lantlig idyll har vi nu haft ett par år av, kanske är våra känsliga nerver starka nog att tåla lite storstadsliv? Det är så mycket vi aldrig hinner med eller ids för att det kan vara knöligt att behöva passa tåg eller långt att resa för en spontan önskan att få äta ryskt men bodde vi i Glasgow skulle vi förmodligen göra mer av det stora utbud staden har.
För £10 i månaden får man t.ex. gå så mycket på bio som man bara orkar (skulle lätt löna sig för oss), vi skulle kunna testa fler restauranger, gå på fler muséer och utan att behöva oroa oss för att fånga sista tåget gå på spelningar. Kanske skulle vi rentav doppa tårna i klubblivet, vem vet.

Eller också blir det mycket detsamma; filmkvällar i soffan med hämtmat, fast i ny miljö.
Vet ni det är inte så dumt det heller.

För att ni skall få någon sorts idé om geografin har jag lekt med googlemaps:


Inringat i gult är lilla snuttiga Gourock så att ni kan se sträckningen längs Clyde.
I korthet är det såhär:

Västra Glasgow är fint att bo i och lite dyrare. Iofs finns det fortfarande gamla arbetarbostäder åt kelvingrovehållet till som man kan ha råd med, men dem bor det ofta studenter i (nära delar av universitetet som det är) och de är tydligen hett efterfrågade.

Söder om floden är det inte så fint ännu, även om det har blivit många bostadsrätter precis tvärsöver floden från centralstationen och Gorbals som brukade vara en slum med riktigt dåligt rykte har blivit "New Gorbals" med nybyggen högt och lågt.

Stora delar av Centrala Glasgow är inte så fint att bo i, så i merchant city kan man hitta lägenheter - ofta ganska sunkiga enligt välunderrättad källa - till hyfsad hyra. Även här bor det många studenter och det finns många restauranger, komediklubbar, barer och caféer. Gentrifieringen smyger sig dock på och snart nog lär det bli dyrt mest överallt.

Ju längre österut man kommer desto sunkigare och eländigare blir det. Höghusområdena runt Glasgow Green är en smula socialt belastade om vi säger så och vill man ha riktigt slum är det där man skall leta.

Vi har ingen brådska med flytten förstås, men vi har smurfat runt lite och funnit att vi med en hyreslägenhet någonstans från Merchant City till kanske Dennistoun (östra centrum ungefär) skulle kunna gå ungefär jämnt upp med de ökade resekostnaderna och faktiskt ha bara lite längre restid till jobbet (Big Blue ligger ungefär där det står A78 söder om Gourock).

I skärt har jag ringat in Loch Lomond, mest som kuriositet. För den som eventuellt inte vet hur det hänger ihop med att ta "the high" respektive "the low" road dit så anspelar det på den gamla keltiska tron att de döda färdas genom jorden. Tar man den rutten hem spelar det ingen roll om man kommer först; man får ändå inte träffa sin käresta. Fru och jag tog istället en av de turistiga båtturerna över ytan i somras och kan rekommendera densamma.
Öarna i sjön är hem till förutom flera extremt lyxiga villor också en av landets äldsta nudistkolonier och en koloni förvildade wallabies som kom lösa från ett privat zoo under kriget och nu har anpassat sig till klimatet.
Rimligtvis kan då även vi anpassa oss till att inte ha vidunderlig utsikt men väl krypavstånd till allt roligt i Glasgow.

1 comments:

Anonymous said...

Do it! Vägen hem till Sverige brukar gå via Glasgow heh :-) Merchant City är ju värt för då slipper ni åka tunnelbana till tåget. Fatta vad skönt att ha Mono som vardagsrum... Tron theatre och ryska retaurangen är ju också grymma, men det vet ni ju redan. Dock gäller dett undvika Argyle Street på helgerna om man inte vill få Panikpångest. Lycka till! Kram // D