Friday, September 29, 2006

Meh

You Are a Chimera

You are very outgoing and well connected to many people.
Incredibly devoted to your family and friends, you find purpose in nurturing others.
You are rarely alone, and you do best in the company of others.
You are incredibly expressive, and people are sometimes overwhelmed by your strong emotions.Detta förvånar. Chimeran var som jag vill minnas en lömsk best som sprutade eld, varslade om olyckor och dessutom var starkt feminin. Har för mig att Bellerophon spetsade chimeran på sitt spjut, och vad hade Freud haft att säga om den saken?

Nåja, det hela verkar iaf lite småpositivt sådär.

Som om jag inte visste

Your Job Dissatisfaction Level is 64%

Your job is a total bummer, and probably the worst job you've ever had.
Your co-workers stink. Your boss is a jerk. And your company is probably in trouble.
Think about finding a new job quickly, even if it's just a not-so-great transition job.
You've got to get out of there as quickly as you can!

Kära Elsa - har just provat LSD.

You are Agnostic

You're not sure if God exists, and you don't care.
For you, there's no true way to figure out the divine.
You rather focus on what you can control - your own life.
And you tend to resent when others "sell" religion to you.

Bildad lista

Google Answers
Answer these questions by posting the first image that comes up on google image for the answer.

1. Din ålder nästa gång du fyller år

2. Din favoritfärg
3. Ditt mellannamn
4. Det senaste du åt
5. Din värsta ovana
6. Din favorit-frukt eller grönsak
7. Ditt favoritdjur
8. Din hemstad
9. Den mest användbara saken i ditt hem

10. Ditt husdjurs namn
11. Ditt senaste köp
12. Något som gör dig glad


13. Ditt förnamn
14. Ditt efternamn

Monday, September 25, 2006

Måste verkligen ses

Se den.

http://video.google.com/videoplay?docid=-4943675105275097719

Tuesday, September 19, 2006

”Är det inte dags att sluta snacka skit om Hitler?”

Ovanstående ord fälldes av bekantingen K.P. på en fest för många år sedan, och har följt mig som skämt sedan dess, men frågan är om det inte är dags på riktigt.

Nu börjar kanske eventuella läsare opponera sig och tycka att jag ryckts med av den allmänna extremhögervind som så dominerar det svenska politiska landskapet. Och visst, det är svårt att ducka för att SverigeDemokraterna fick 22 djävla procent i Landskrona och inte kan fylla alla platser de vunnit; att Folkpartiet skriker ut med blattarna för att vinna röster de borde skämmas för att få (Fp brukade vara höger med dåligt samvete, vad hände med det?); att Socialdemokratisk analys efter valet säger att partiet glidit för långt åt vänster för väljarnas smak. Har vi de politiker vi förtjänar tycker ni?

Vet ni, jag står kvar där jag gjorde innan valet. Den dag Lars Ohly ger Marie Söderqvist ngt mer kraftfullt än fingret skall han få min röst. Fast det var inte det jag skulle prata om.

Nej det var Hitlers företräden, och egentligen då hans företräden framför dagens politiker. Nej han var ingen juste kille. Ja, han startade världskriget som orsakade miljoner människors död och han organiserade förintelsen (vilket han aldrig kunnat göra så effektivt utan att Big Blue som jag jobbar för levererat de räknemaskiner som behövdes för logistiken) MEN HAN VAR ÄRLIG.


”Ärlig?!” utbrister du då kära tänkta läsare. Ja, just ärlig. Han skrev att han ville få en lösning på judefrågan (att ingen annan någonsin hade hört talas om någon judefråga, och än mindre visste att den behövde besvaras lämnar vi därhän), och den lösningen kom. Han sade att han ville ha krig, och så blev det.

Titta nu istället på dagens politiker. Bush och Blair pratade om att låta vapeninspektörerna göra sitt jobb i Irak, att försöka få en diplomatisk lösning till stånd, men hela tiden förberedde de det krig som var deras lösning på Irakfrågan (eller menar jag oljefrågan?). När det nu i efterhand har framkommit ovedersägliga bevis läckta från Downing street på att Blair ljög för att få invadera Irak så händer vad?
Ingenting, han bara ljuger lite mer (vi måste låta polisen hålla folk vi misstänker kan vilja begå brott eller sympatiserar med folk som kan vilja begå brott i husarrest utan rättegång för att försvara demokratin) och drar sig tillbaka som styrelseledamot i Rupert Murdochs mediaimperium nästa år.

Frihet är slaveri, förstår ni.

Eller titta på våra svenska politiker. Minns ni när Telia privatiserades? Hur det var den stora Svenska folkaktien? Eller hur vapenindustrin privatiserades och såldes till vrakpris men lustigt nog inte som folkaktie utan mest till banker och spekulanter? Var det någon enda politiker som var ärlig då? Var det någon enda av dem som sade ”Hej, vi tänker ta det som byggts upp för dina pengar, stjäla det och erbjuda dig att köpa en del av det tillbaka!”
För det var precis vad som hände. Om vi drar ner skalan lite så vore det jämförbart med att den ordförande du varit med om att rösta fram i bostadsrättsföreningen en dag sätter upp en lapp om att alla som nu vill ha tillgång till tvättstugan måste köpa en nyckel av styrelsen för ett par tusenlappar.

Tacka vet jag Hitler, han tog iaf en liten del av konsekvenserna av sitt handlande då han tog livet av sig. Idag finns det ingen påföljd för lögnarna, utom i Ungern som jag idag har inhämtat. Där ljög deras PM och folket inte bara reagerar; de agerar.
Heder åt ungrarna! Eller njae, om det inte var på extremhögerns uppmaning de revolterade skulle det kännas bättre...

Men vad oss andra beträffar (och det inbegriper definitivt mig som inte har tagit ett endaste litet steg mot varken revolution eller debattskapande) så förtjänar vi inte ens en Hitler.

Monday, September 18, 2006

Bokhara1. En bok som förändrat mitt liv?
Det är nog lite väl dramatiskt att säga att en bok förändrat mitt liv. Jag har läst många böcker som givit mig nya idéer och synvinklar, räknas det? Isf svarar jag ”Mortality and mercy in Vienna” av Thomas Pynchon, som gav mig helt nya perspektiv på berättande och böcker.


2. En bok jag läser mer än en gång?
Tja, jag brukar läsa ”The annotated Alice” en gång om året, ”Lång fin blond” av Claes Carlsson är en av de bästa böcker som skrivits på svenska, och det är lätt att läsa om Pratchett när inget nytt bjudes.


3. En bok jag skulle vilja ha med mig på en öde ö?
Oooh, en Shakespeares samlade kanske? Räcker länge och det finns mycket att ta in och bearbeta.


4. En bok som fick mig att skratta?
Nu senast Tim Moores ”Do not pass GO”, en reseberättelse med den brittiska monopolplanen som utgångspunkt.


5. En bok som fick mig att gråta?
Njae, det kan jag nog inte minnas någon. Blev däremot riktigt arg mot slutet av Iain Banks ”Walking on glass”, och var tvungen att ta en paus för att lugna ner mig.


6. En bok jag önskar hade skrivits?
Jag önskar att Fru gjorde slag i saken med en av de flera riktigt bra idéer hon har.


7. En bok jag önskar aldrig hade skrivits?
Bibeln.


8. En bok jag just nu läser?
”Lifemanship – some notes on Lifemanship with a summary of recent research in gamesmanship” av Stephen Potter. Lika rolig varje gång.


9. En bok jag tänkt läsa?
Jag har aldrig riktigt orkat brottas med de stora ryssarna, men det skall väl bli tänker jag. Det påminner mig för övrigt om vad min kusins professor i engelsk litteratur i Lund sade om T.S. Eliot:
"De finns de som tycker att Eliot är svår, men det är han inte alls". Ett par sekunders paus följde och sedan "Det är klart, grekiska, latin och sanskrit måste man ju kunna".

Thursday, September 14, 2006

Bättre och bättre dag för dag

Ibland känner jag att det vore djävligt taskigt att sätta barn till världen med tanke på vart den ser ut att vara på väg, även om jag rent logiskt kan förstå att det resonemanget inte håller...


In other news har priset på heroin nu sjunkit till runt £25-30/gram i snitt i UK, Glasgow hade 111 drogrelaterade dödsfall förra året, skjutna och knivhuggna langare inräknade, och de brittiska soldaterna i Irak och Afghanistan får under brittisk minimilön för mödan samtidigt som Afghanistan nu med talibanernas (de håller trotsallt mer av landet än vad den officiella regeringen gör) hjälp producerar motsvarande 130% av världsbehovet av morfinbas. Ja, och så har The War on Terror döpts om till WW III för att dra fördel av den positiva konnotationen i världskrig (moralisk rätt och allt det där).

Då talibanerna drog sig undan (för vintern som det visade sig) och USA utropade sig som segrare stod större delen av landet utan försörjning och mat (och det var invasionsstyrkorna inte förberedda på). När talibanerna kom tillbaka och dessutom tillät opieodlingen mot att de fick procent blev de hjältar för de fattiga bönderna i norra halvan av landet.
Hur tror vita huset och Downing street att de någonsin skall kunna rå på talibanerna med nuvarande taktik?

Sett ur ett annat perspektiv tycker jag att det är fascinerande att the war on terror inte bara har negerat effekterna av the war on drugs, det har faktsikt gjort heroinpriset lägre än innan det började. Man har alltså lagt ut miljarder på först det ena kriget och sedan det andra, och den enda skillnaden är att pengarna är borta och USA har fått en enorm statsskuld (idén att döpa den efter Ronald Reagan som banade väg för att låna till militär rustning tilltalar mig), heroinet är billigare, tusentals människor är döda och USA sitter fast i två länder man inte kan hålla.
Vad säger skurken Vizzini i The Princess Bride är den mest kända av the classic blunders?
"Never get involved in a land war in Asia!"

Så rätt

Från kommentarerna på en favoritblog - Crooked timber:

  1. Boy, this comments thread is soooo much better than the clucking conventional wisdom in the original post. Isn’t anyone going to continue the debate on the right to masturbation?

  2. Every sperm is sacred.

  3. Isn’t anyone going to continue the debate on the right to masturbation?

    Only when Onan is confirmed as the patron saint of blogging.

Så lysande, så på pricken, så självklart.
Givetvis är Onan bloggarnas skyddshelgon, vem annars?

Listfrenzy

Från Heavenlyaction som vanligt

A is for age:
Alldeles nyblivna 37

B is for booze of choice:
Med hösten i antågande tror jag att en skvätt Talisker efter promenaden kunde vara trevligt


C is for career:
Karriär är för ambitiösa. Jag har ett jobb jag gör för att kunna ha en trevlig fritid

D is for your dad's name:
Bengt

E is for essential items to bring to a party:
En flaska vin? Lite musik? Nej nu vet jag; Fru. När hon fått den minsta lilla gnutta sprit i sig blir hon väldigt lösmynt, ohämmat skarp och rolig

F is for favourite song at the moment:
Wir sind heldens ”Von hier an blind”


G is for favourite game:
Gladius på xlådan, Civ på datorn, kanske TP på bordet

H is for home town:
Lilla pyttiga Gourock

I is for instruments you play:
Inte ett endaste, men Fru spelar för tre

J is for jam or jelly you like:
Lingon, blåbär, hjortron, jordgubb i ingen inbördes ordning sedan farmor dog

K is for kids:
Inte

L is for living arrangements:
Med Fru i en trea (fast i det här landet räknas bara antalet sovrum, så isf en tvåa)

M is for mother's name:
Madeleine

N is for name of your crush:
Fru

O is for overnight hospital stays:
Som barn hade jag ett gäng av diverse orsaker

P is for phobias:
Inga direkta fobier, men har flera saker som jag klarar av men ogillar starkt

Q is for quotes you like:
"Wenn ich Kultur höre, entsichere ich meinen Browning!"

Hanns Johst

R is for relationship that lasted the longest:
Fyra år varav två helt bortkastade

S is for sartorial style:
Stil schmil

T is for time you wake up:
Strax innan sju om det är jag som ansvarar för väckningen, annars när fru lyckas få liv i mig. Eller ofelbart klockan halv åtta om jag är ledig :(

U is for underwear:
Boxers i olika modeller och fabrikat

V is for vegetables you love:
Broccoli, vattenkastanjer, tomater och ärtor går alltid hem

W is for weekend plans:
Åka in till Glasgow med Fru, äta ngnstans kul och gå på bio (utbudet i Greenock är lite begränsat)

X is for x-rays you've had:
Två tror jag; fot- och handled

Y is for yummy food you make:
Ngn sorts fiskröra

Z is for zodiac sign:
Erh vaheterenurå...
...korven?

Å är för åt dem som du vill skicka listan vidare till:
Visalisa kanske?

Ä är för älsklingstrend:
Kan man kalla innedrinkar för trendvätska?

Ö är för en önskan just nu:
Att jag skall orka ta mig ifrån detta jobb och ha mer tid över till sådant där liv som man hör om

Mer barn

Oförälder som jag är har jag såklart massor av åsikter om barnuppfostran.
Men dem kan vi lämna därhän just nu.

Jag vill egentligen bara slå ett litet slag för återinförandet av kunskapsskolan. Tänk själva på den bildningsnivå som även en enkel folkskolelev i våra var- och morföräldrars generation höll och i vissa fall håller, och jämför sedan med många högskoleutbildade av idag.
Detta må vara stofilt och bakåtsträvande, men jag vill ha igen betyg som faktiskt säger "eleven håller den här nivån" och inte "han har försökt sitt bästa och hans flirtkuleprojekt av solsystemet blev ett riktigt tjusigt om än helt oanvändbart grytunderlägg".

Vi har gymnasister som, sina höga betyg till trots, inte kan grundläggande grammatik när de kommer till högskolor och universitet för att studera språk. Vad fan liknar det?
Är det verkligen för mycket begärt att kunna ställa en smula krav på eleverna? Av egen erfarenhet kan jag säga att det hade jag förmodligen bara haft gott av, för jag tramsade mig genom skolan av ren tristess, och fann till min förvåning på universitetet att man förväntades plugga.

Nej säger jag, här får det bli gammal ordning! För den som finns på Helgon har Fru dagbokat om nästintill samma sak, men mycket bättre. Whatthebutlersaw heter hon där.

Återinför vuxenagan

Här i UK publicerades iförrgår ett öppet brev i The Torygraph från en binge människor som arbetar med barn; lärare, sjuksyrror etc, och självutnämnda experter; ordföranden för Tala till din bäbis-kampanjen, en professor (hans ämne anges inte så jag utgår ifrån att det är helt orelaterat) och annat löst folk.

De oroar sig för dagens barn och har flera punkter att ta upp, ett urval av vilka jag återger i ungefärlig översätttning nedan.

1. • Barns hjärnor kan inte anpassa sig som vuxnas till de allt snabbare teknologiska och sociala förändringarna i samhället
2. • Skräpmat är dåligt för deras utveckling
3. • Det är inte bra för barn att sitta inne framför att skärm eller en TV och aldrig gå ut och leka
4. • Barn behöver vuxna som ger dem uppmärksamhet och talar med dem
5. • Skolan startar för tidigt, är för pressande och provorienterad
6. • Barn pressas till att klä sig som vuxna för tidigt och utsätts genom elektroniska medier för material som fram till helt nyligen hade ansetts opassande för barn

Om detta kan man ha mycket att säga, men jag skall inskränka mig till några korta kommentarer.

1. Barns hjärnor är grymma på anpassning, det är faktiskt det de gör bäst. Hur kan någon påstå att barn skulle ha haft svårare att ta till sig mobiltelefoner, internet eller ändrade attityder till t.ex. homosexualitet?
Dumheter...
2. Om ni tar riktigt sats kanske ni kan sparka in ett par öppna dörrar till.
3. Se där ja, det gick!
4. Det intressanta här är att det är åtminstone delvis samma människor som säger att den moderne arbetaren måste vara flexibel och anpassningsbar och ta arbete när och hur det bjuds som säger detta. Ni måste jobba när ni nådigast får chansen, men se för fan till att ha tid för era barn, verkar vara principen.
5. Här skulle jag kunna hålla med till del, men samtidigt tycker jag mig kunna märka att dagens elever är sämre rustade för högre studier än någon generation innan dem. Fast kanske att jag bara är en stofil och automatiskt tycker att allt var bättre förr.
6. Låt oss tala klarspråk: sexualiserandet av barn. Ja, det är störande för de flesta när småflickor springer omkring i pornstartröjor eller trackie bottoms med texten available och en stor stjärna över anus (sett med egna ögon).
Däremot är det här med ”kläs som vuxna” trams ur historiskt perspektiv, eftersom det bara är de senaste sextio åren som barn INTE har klätts som vuxna så fort de lärt sig gå. Varför var det en stor grej förr när killar konfirmerats och äntligen fick slippa kortbyxorna? Det var såklart den enda markeringen på att de nu var män.

Sammanfattningsvis kan jag ge dem enochenhalv poäng av sex möjliga. W00t! Här slog de ett stort slag för Storbritanniens alla barn, de barn som man enligt den mycket omdebatterade och enligt de flesta alltför radikala lag som trädde i kraft förra året inte får slå ”så att det blir märken”. Man får säga att det här gänget självutnämnda förkämpar verkligen satt ljuset på flera viktiga punkter, men sedan fegar de ur.
De föreslår nämligen att det skall lagstiftas om hur barnuppfostran skall gå till.
Själv känner jag att det är mesigt, och urvattnat förslag. Vad vi behöver är naturligtvis ett föräldrakörkort som bara rika hemmafruar får lov att ta!

Wednesday, September 13, 2006

Nu ännu äldre

The morning sun touched lightly on the eyes of Lucy Jordan
In a white suburban bedroom in a white suburban town
As she lay there 'neath the covers dreaming of a thousand lovers
Till the world turned to orange and the room went spinning round.

At the age of thirty-seven she realised she’d never ride
Through Paris in a sports car with the warm wind in her hair.
So she let the phone keep ringing and she sat there softly singing
Little nursery rhymes she’d memorised in her daddy's easy chair.

Her husband, he's off to work and the kids are off to school,
And there are, oh, so many ways for her to spend the day.
She could clean the house for hours or rearrange the flowers
Or run naked through the shady street screaming all the way.


Om man får tro Marianne Faithful är det nu försent; jag kommer aldrig att få åka sportbil genom Paris med den varma vinden i mitt hår. Attans.

Igår – bilen tankad och nytvättad, håret fluffigt och redo för action.
Idag – inte en chans.
Paris är för all del fint, men jag klarar mig utan cabriolet.
Inte heller känner jag en obetvinglig lust att skaffa skinnbrallor och stöta på fjortisar.
Inte vill jag skaffa HD, och inte byta årsmodell på fru (hon är redan yngre än jag för all del). Vet ni, det känns faktiskt inte ett spår annorlunda.

Igår gick jag och lämnade blod och sedan sket vi i att städa och tittade istället på ett program om Howard Carter medan jag pillade på Frus fötter tills hon somnade i soffan.
Idag kommer vi att få städa varesig vi vill eller inte för imorgon kommer Scottish gas och inspekterar vår panna.
Livet går vidare, och om den där hemmafrufrustrationen skulle infinna sig lovar jag att ni skall få lagom retuscherat bildbevis på när jag springer naken och skrikande längs Cardwell Road.

Tuesday, September 12, 2006

Listerine

Vem eller vilka är dina personliga hjältar?
Hjältar är svårt. Det finns folk jag beundrar av olika orsaker, men hjältedyrkan känns så okritiskt. Jag kan inte på rak arm nämna någon.

Om du fick byta kropp med någon för en dag, vem skulle det vara?

Det där med byta känns lite oskoj. Finge jag lite ensidigt låna någons kropp för en dag så kör i vind, men jag vill inte att någon annan skall hålla på att äta eller dricka en massa saker som jag kanske inte alls gillar, klä mig i storrutig hästhandlarkostym, spela bingolotto med mig, använda mig till att springa marathon eller något annat hemskt och lämna tillbaks mig i bedrövligt skick eller rentav tafsa på Fru.

Vilket är ditt favoritcitat?
”Women should be obscene and not heard.”
Groucho Marx
Frågar du mig imorgon kan det vara ett annat.

Vem/vilka skulle du helst välja som:

1. Ditt nästa one night stand?
Har all life stand med Fru.

2. Din nästa fikapartner?
Skulle gärna fika med vissa Göteborgsvänner som är saknade. Eller för den delen gamle P som just flyttat tillbaka till Sverige från Schweiz.

3. Ditt nästa mordoffer?
Mitt första mordoffer skulle det isf bli, och det skulle väl få bli Bush. Vet ingen annan som det vore värt att ta livet av.

4. Din äkta make/maka/både och?
Fru är allt jag behöver och önskar; rolig, smart, fin och omtänksam. Woof!

Låt oss leka med tanken att allt är möjligt! Hur skulle du förändra ditt liv?
Oooooh, införandet av ngn sorts syndikalistisk samhällsstruktur med ett mer rättvist fördelande av tillgångarna och ett slut på krigsindustrin.
Och när jag ändå önskar vill jag ha en ponny.

Om du fick göra en film med obegränsad budget, vad skulle den handla om?
Får nog härma Heavenlyaction här och säga SF. Eller kanske satsa på en filmatisering med riktiga skådisar och massor av CGI-effekter av någon av de bättre Discworldböckerna: Eller rentav – det vore en riktig utmaning – av Iain Banks ”Walking on glass”.

Vilka skulle spela huvudrollerna?
För Discworld tänker jag mig bla. Alan Rickman som The Patrician, Clint Eastwood som Commander Vimes, Tony Robinson (Baldrik ni vet) som Nobby Nobbs, Miriam Margoyles som Lady Sybil och Maggie Smith som Granny Weatherwax.

Vilken är din högsta dröm?
Ett mått av ekonomiskt oberoende och vårt eget hus nära vatten (fru säger insjö eller älv, jag säger västerhavet).


Vad är det dummaste du någonsin gjort?

Att jag stannade två år för länge med M.

Vad är det bästa du någonsin gjort?
Att jag gick hem till vännen A i Majorna för att deppa den där kvällen för nästan tre år sedan. Det var så jag mötte Fru.

Om du fick reda på att du bara hade tre månader kvar att leva, hur skulle du spendera tiden?
Jag skulle i vart fall under inga som helst omständigheter använda ordet spendera om tid hur dödssjuk jag än var.

Vad är det viktigaste i ditt liv?
Att vara lagom ärlig mot mig själv och att fortsatt ha det fint med Fru.

Vad får dig att må bra?
När fru och jag förstår varandras tankebanor och får flow i vårt associerande trams. Vi kan få varandra att skratta oss harmynta.

Vad skulle du helst vilja lära dig som du inte redan kan?

Skulle vilja kunna minst ett språk till (och gärna friska upp latinet), få tillbaka min sångröst, ta körkort, planera saker bättre.

Vad skall man göra för att få dig i säng?
Vänta tills jag går och lägger mig?

Vilket är ditt bästa raggningsknep?
Jag är absolut värdelös på att ragga. Inte nog med det, jag är så trög att jag aldrig fattar när någon stöter på mig.

Beskriv dig själv med tre ord!

Här fuskade jag och frågade Fru. Hon säger öppen, varm och rolig.

Thursday, September 07, 2006

Jag är så fiffig

Kolla bara hur man duckar för bandbreddsproblem:
http://cirkuxbiblog.blogspot.com/

akuten.com

Stulet från översättarHelena:

Oahahahahahaha.....

Vadfan

Här tänkte jag göra ett ganska bildintensivt inlägg men blogger vägrar envist att ladda upp mina bilder. Snåla med utrymme i en gratistjänst, vem har hört på maken?

I find your lack of functionality disturbing.
Don't make me destroy you!

Wednesday, September 06, 2006

Likmissnöjd

Jag förstår verkligen platt intet. Kan någon se den minsta lilla röda tråd i mina celebrity lookalikes? Och Goran med sin tjusiga hockeyfrilla, vad är det om?

Tralalala

Måste bara få dela med mig av ett fantastiskt citat:
"For a century and a half now, America and Japan have formed
one of the great and enduring alliances of modern times."

– President George W. Bush (B.A., History, Yale University)

Rekommenderar ett besök på http://www.whitehouse.org/


Confessions of a reformed good guy

I förra numret av Kapten Stofil slogs Den Maskerade Proggaren mot Velourmannen och dennes armé av aggressionshämmade och fina killar. Väldigt, väldigt roligt, men det påminde mig dessutom om första min ungdom.
Jag brukade nämligen en gång i tiden tro att jag var en fin kille, snäll och gullig på alla vis. Som alla självutnämnt fina killar kände jag mig sällsport oupskattad av omvärlden, och framförallt då av tjejer. Där gick jag omkring och var ett fynd men ack så få det var som fattade, nej de bara valde buffliga skitstövlar mest hela tiden.
Att det möjligen kunde vara så att det inte var fel på resten av världen utan på mig fanns inte ens som tanke.

Visst hade jag förhållanden, jag var seriemonogam som bara den, men det var på något vis aldrig riktigt jämnställt eller balanserat, alltid någon som var i underläge.


Med tiden började lyckligtvis jag omvärdera mig själv en smula, och när jag en gång pratade med ett ex jag av en slump sprang på sade hon”du är fan så mycket mer intressant nu än när vi var ihop” och jag fick mig en rejäl tankeställare. Hon delar in världen i mesar och svin, och ansåg att jag nu var på väg in i den sista kategorin. Nu luktar den idén i mitt tycke av en dualism som jag ogillar (tack Platon och Descartes, vi skall ha ett snack endera dagen), men hon hade rätt i att jag hade förändrats.

Plötsligt började jag förstå. Jag hade inte alls varit en juste men missförstådd kille; jag hade varit självupptagen, krävande och gnällig.
Någonstans i den här vevan, orsakssamband och kronologi är lite luddiga för mig, fann jag att om jag såg till att vara tydlig med vem jag var och vad jag önskade så inte bara blev jag mer tilltalande, det var fan så mycket lättare att få förhållanden att fungera också. Tadaa!
Man kunde ju ha hoppats att en så enkel insikt skulle ha kommit lite tidgare, men å andra sidan får jag vara glad att den kom alls. Jag hade aldrig mött och fallit för fru om den inte hade gjort det.

En mig närstående person hade ett verkligt bottennapp för några år sedan, en självutnämnt fin kille som bland annat ägnar mycken tid åt att stöta på tonårstjejer på Helgon och Lunarstorm. There but for the grace of reflection go I.

Svin och glad
/Cirkux

Tuesday, September 05, 2006

Konspiratsia en smula och rekommendation

Alldeles bortsett från alla gamla trötta skämt om military intelligence förundrades jag idag över ett par saker:

1. Den Danska underrättelsetjänsten heter tydligen PET (att jämföras med den Svenska militära underrättelsetjänsten MUST - är det lag på lustiga förkortningar?), detta enligt DN som idag rapporterade bla följande "Nio män har gripits i Danmark, misstänkta för planerad terrorism. Den danska Säkerhetspolisen, PET, grep dem natten till tisdagen och fann vid gripandet ämnen som man kan framställa sprängmedel av." och "Ingen av de misstänka terroristerna är känd av polisen tidigare. De greps i Vollsmose, ett invandrarområde i Odense."
Just invandrarområde tycker jag är ett intressant ord. Pratar om vi om ghetto som i Warsawa här, med murar och danska vakter i uniform?
Och "ämnen man kan framställa sprängmedel av"? H
ar DN en aning om precis hur många fullkomligt lagliga produkter det inbegriper? "Åhnej de hade Klorin hemma!"

2. En nära vän som har viss koll på kemi (en doktorshatt skall väl räknas för något), låt vara att han är biokemist och inte synteskemist, säger att de där förmenta flytande sprängämnena som de förmenta terroristerna skulle ha planerat att ta med sig på transatlantiska flighter (visste ni att hälften av de gripna redan släppts?) faktiskt inte går att blanda till annat än under laboratorieförhållanden.

Jag citerar:
"Svavelsyra, aceton och väteperoxid stinker! Svårt att dölja i en
sportdrycksflaska och omöjligt om nån luktar på den.

Att blanda peroxid och svavelsyra kräver mycket riktigt försiktighet
och kommer att lukta utav helvete! Det är inget jag skulle göra på en
flygplanstoalett. Och då menar jag inte att vara känslig, jag tror
att det skulle bli så skarpa ångor att jag inte skulle KUNNA göra det
utan en gasmask utan att hosta lungorna ur mig. Och att ingen utanför
skulle märka det verkar osannolikt."


Att det dessutom skulle krävas ett litet portabelt kylaggregat som obemärkt skulle kunna smugglas med ombord på flygplan och tas med in på toaletten där de skulle labba får tillsammans med ovanstående ställas mot att MI6 samma dag som gripandena tillkännagav en enorm rekordbudget för sin antiterrorverksamhet.

Jag tror bestämt att jag håller på att gå från samlare
av konspirationsteorier (de är ofta väldigt intrikata och bevisföringen underhållande) till konspirationsteoretiker, en inte så rolig insikt.

Foliemössa någon?

Ja och så vill jag passa på att rekommendera en väldigt underhållande site:
http://www.shelleytherepublican.com/
Ta den på lagom mycket allvar.

Monday, September 04, 2006

Gammal uv och fin uggla

Har nu av G fått bilderna hon tog på vår utflykt till Dunoon härförleden, och bifogar en närbild på Broo där hon satt på min hand. Den som vet hur stora mina händer är (ca en dm breda) förstår hur enorm en berguv faktiskt är.

Fru och jag är lite kära i Broo (döpt efter eldsjälen bakom projektet att återinföra berguven i Sverige).

Snart var bara jag och elefanten kvar

"-Det var självaste Nemesis från djunglerna, min vän.
Snart var bara jag och elefanten kvar."
Ur Evert Taubes "Möte i monsun"
Ovan har ni vad som måste vara den roligaste enskilda raden i en seriöst menad svensk visa (här skulle jag kunna invända mot mig själv att hela visan är en enda stor rövarhistoria som Fritiof slår i berättarjaget, men jag har slutat lyssna på mina invändningar).

Smaka på den. "Snart var bara jag och elefanten kvar". För mig frammanar den en bild av hur Fritiof och elefanten sitter på relingen och lite uppgivet delar en cigarett medan skeppet driver mot Malabar (det portugisiska namnet på provinsen Kerala på Indiens västkust).

Detta för mig osökt vidare till Taube och hur folkkär han blev. Alla har vi tvingats sjunga Taube i skolan, alla har vi hört Lasse Berghagen äppelkäckt leda hundratals armkrokande pensionärer i "Flickan i Havanna" och det är egentligen här jag kommer till min poäng; Evert Taube skrev visor om hur han seglade runt världen och låg med prostituerade.
Detta räknas som vår stora vis-skatt, vilket kan resa ett och annat frågetecken kring svenskarna, fast det lämnar vi därhän.

Men om man funderar på saken öppnar sig nya perspektiv. "Kom du glade sjömatros, du skall få min röda ros."
Nu förstår man varför så många blev upprörda av att den nya sexköpslagen hängde ut torskarna.
Plötsligt begriper man varför Paul Hollender gjorde "Buy, bye beauty".

Inte för att han är ett äckel.
Inte för att han ville väcka debatt.
Inte ens för att han ville bli omtalad.
Nej det var naturligtvis ett desperat försök att bli folkkär, att bli lika älskad och odödlig som Taube! Han hade sett den store elefanten dansa och här skulle apas efter.

Det kanske bara var skillnaden i anslag som gjorde att det sket sig. Lite mindre lysrörskall socialrealism och lite mer skimrande exotism så går det säkert bättre.
Lycka till Paul, snart är bara du och elefanten kvar!